Gastblog; “Misvattingen over klinische depressie”

Onderstaand het eerste blog van onze gast-blogger Mandy Verleijsdonk:

Misvattingen over klinische depressie
Men spreekt pas van een klinische depressie wanneer aan criteria wordt voldaan uit het psychiatrisch handboek de DSM-V.

Er bestaan nogal wat misvattingen over een klinische depressie. Dat is niet bevorderend voor het contact tussen depressieve en niet depressieve mensen.

Depressieve mensen voelen zich niet constant wanhopig en/of alleen. Fijn natuurlijk, maar daardoor wordt het helaas ook vaak over het hoofd gezien.

Iemand die depressief is kan ook wel eens een goede dag hebben en kan ook wel eens lachen om een goede grap. Je ziet iemand niet 24 uur per dag, dus je weet niet hoe het met iemand gaat en wat hij doet als hij alleen is. Zeg/denk dus ook niet dat het wel meevalt, als iemand vertelt dat hij depressief is.

Misvattingen over klinische depressie-over het hoofd zien-orange monday

 Tegen iemand die zijn arm is verloren, zeg je ook niet: ‘gelukkig heb je je andere arm nog’. Empathie is het toverwoord.

Vaak vertelt iemand ook niet hoe rot hij zich voelt en zet hij een masker op. De taboes liggen helaas (nog) voor het oprapen als het over psychische problemen gaat. Het is niet zwart-wit.

Iemand kan zich ook ‘zo’ voelen in die situatie en ‘zus’ in een andere en dat kan een week later weer andersom zijn. Een depressie is een labeltje en bevordert de communicatie (en anders krijg je geen hulp vergoed), maar verder is iedere persoon anders en is ook iedere depressie anders.

Misvattinge klinische depressie-iedere depressie anders-orange monday

De een is super boos op de wereld, de ander op zichzelf en weer een ander heeft het woord ‘boosheid’ niet eens in zijn woordenboek. De een heeft zijn eerste en laatste depressie en een ander is al gestart met nummer vier. De ene duikt in bed en een ander overwerkt zichzelf zonder iets te bereiken.

Meneer A blowt iedere dag om niet te voelen en meneer B koopt zich suf aan schoenen. Sommigen mensen denken aan de dood, sommigen willen dood, sommigen doen een suïcidepoging en sommigen verliezen het leven door roekeloos gedrag. Zo kan ik nog honderden verschillen noemen.

Behandeling moet daarom worden afgestemd op de persoon. De een reageert goed op antidepressiva/psychotherapie/alternatieve therapie/ een huisdier…, maar de ander niet.

Misvattinge klinische depressie-pillen-orange monday 

Depressie is een ziekte, net als darmkanker of reuma dat is. Een tumor krijg je niet door je eigen schuld en lach je niet weg, door ‘normaal’ te doen en ‘gewoon’ door te gaan met je dagelijkse bezigheden. Je kunt geen boodschappen gaan doen, als een groot grijs betonblok je voordeur blokkeert en je de achterdeur niet meer weet te vinden. Oordeel dus niet te snel over mensen met een depressie.

Mandy Verleijsdonk, 26 jaar, Psychologie student

Mandy van Verleijsdonk               

logo FPGAmbassadeur Fonds psychische Gezondheid

De Orange Monday Foundation is blij en dankbaar met de bijdrage van Mandy aan onze WordPress site. Wil jij ook je ervaringen betreffende psychische klachten of de GGZ op deze blog site delen? Stuur je mail naar: hester@orangemonday.nl.

Meer weten over Mandy? Klik op deze link http://www.psychischegezondheid.nl/action/activiteiten/344/mandy_verleijsdonk.html

This entry was posted in Depressie, DSM Diagnose, Fonds Psychische Gezondheid, Gastblogs, Mandy Verleijsdonk, Orange Monday Foundation, Psychische klachten, Time To Change NL and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Gastblog; “Misvattingen over klinische depressie”

  1. Goed beschreven, verhelderend en leerzaam.

    Dank je wel Mandy.

  2. Heel herkenbaar Mandy!

  3. mandy verleijsdonk says:

    dank jullie wel 🙂

  4. Johng847 says:

    It’s actually a great and helpful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing. ckeeabedaebc

Leave a comment