Regels omtrent vergoeding van rechtsbijstand deugen voor geen meter!

Volgende keer jouw blog? Mail naar: info@orangemonday.nl


Onderstaand het eerste blog van onze ambassadeur Roger van Heck (jurist):

Voor een cliënte van mij met een ggz-verleden ben ik al maanden op zoek naar een advocaat die een tweetal zaken voor haar wil verzorgen. In de eerste plaats de echtscheiding, in de tweede plaats een aansprakelijkstelling in verband met een lichamelijke aandoening, opgelopen in een ziekenhuis.

Het vinden van een advocaat die één van deze zaken wil/kan oppakken, is mij na zeer vele maanden nog niet gelukt. In Nederland hebben sommige mensen kennelijk feitelijk geen toegang tot het recht/de advocatuur!

blog 1 - roger van heck - orange monday

De casus
Wat is het geval. Deze mevrouw is getrouwd in gemeenschap van goederen met een man die vrij vermogend is (ondermeer onroerend goed in bezit). Zij krijgt echter nauwelijks geld van hem voor levensonderhoud  en dergelijke. Feitelijk zit ze bijna zonder inkomsten en dit betekent dat zij geen advocaat kan betalen die haar echtscheiding zou kunnen verzorgen. 

Wel zou ze in aanmerking kunnen komen voor een “toegevoegde” advocaat voor haar scheiding, maar gelet op de  complexiteit van de zaak (meerdere onroerende zaken betrokken en een bedrijf) is er na maanden zoeken nog geen advocaat gevonden die bereid is deze zaak als “ toevoeging” op te pakken. Kennelijk zijn de bedragen die advocaten kunnen krijgen voor toevoegingen zo gering dat ze niet in staat zijn omvangrijke zaken als toevoeging op te pakken! 

blog 1 - roger van heck - orange monday2

Een enkele advocaat was in beginsel wel bereid deze zaak voor haar te verzorgen,  maar
haakte af gelet op de reisafstand tussen het adres van mijn cliënte en het kantoor van de advocaat (vanwege het kostenaspect). Volgens mijn cliënte was er ook een advocaat die toch een groot bedrag  vroeg voor het verzorgen van de echtscheiding (direct te voldoen), terwijl hij wist dat cliënte geen inkomsten had en ook geen toegang tot  vermogen.  

Kortom: na maanden bellen, gesprekken voeren, gegevens verzamelen en verstrekken, nog niemand (advocaat) gevonden die haar kan/wil helpen.

Wat ook speelt
Daarnaast heeft cliënte ook een aandoening opgelopen in een instelling, waarvoor ze een aansprakelijkstelling van een advocaat de deur uit wil hebben. Na enig zoeken hebben wij een advocaat gevonden die deze zaak voor haar is gaan verzorgen, te beginnen met het aanvragen van een “toevoeging”.  Wat was het resultaat:  toevoegingsverzoek afgewezen, gelet op aanwezige (al dan niet gezamenlijk) vermogen (waar mijn cliënte totaal geen toegang toe heeft). Uiteraard is haar man niet bereid deze zaak (voor) te financieren!

Kortom, deze ex-ggz-cliënte wordt niet/onvoldoende financieel ondersteund door haar wettige echtgenoot, kan feitelijk niet van hem scheiden en heeft lichamelijk letsel opgelopen in een kliniek (waardoor betaald werken lastig is), veroorzaakt door een derde die daar mee (voorlopig) wegkomt. Dit alles omdat er in haar situatie feitelijk geen toegang tot de advocatuur is.

blog 1 - roger van heck - orange monday3

En dat ondanks het recht op rechtsbijstand van artikel 18 Grondwet; in haar geval een praktisch lege huls!

Oproep
Bent of kent u een advocaat die deze cliënte als “toevoeging” wil bijstaan? Neem dan contact op met Roger van Heck (roger.vanheck@omcenters.nl)

Alle beroepsgroepen die regelmatig te maken hebben of krijgen met mensen met ‘een psychisch kantje’ zouden moeten leren hoe om te gaan met mensen met, voor hen, onbekend gedrag. Roger van Heck voorziet hierin middels een informatieve workshop, waarin hij ook zijn eigen verhaal vertelt, zowel als jurist bij gemeenten als ervaringsdeskundige. 

Workshop Omgaan met mensen met psychische klachten”
Woensdag 24 juni 2015
geeft Roger van Heck (jurist) in Leidschendam (Z-H) een workshop “Omgaan met mensen met psychische klachten”. Deze workshop is bedoeld voor gemeenteambtenaren en andere beroepsgroepen, die te maken hebben of krijgen met mensen met psychische klachten.

Meer informatie vindt u op de website Van Heck, Gezondheid & Recht: www.gezondheidenrecht.nl.

Download hier de flyer van de workshop.

  

portretfoto Roger van HeckRoger van Heck,                              

Jurist, Van Heck Gezondheid & Recht
www.gezondheidenrecht.nl                                            partner OMC Franchisepartner

Partner OMC Vitaliteit Centra         
www.omcenters.nl

 

 

 

This entry was posted in ambassadeur, blog, DSM Diagnose, Ervaringsdeskundige, Ervaringsverhaal, Franchisepartner, Gastblogs, Gevraagd, Gezondheidszorg, OM Centers, OMC Franchise Formule, OMC Vitaliteit Centra, Oproep, Orange Monday Foundation, Psychische klachten, rechtsbijstand, Roger van Heck, Time To Change NL, Uncategorized, Workshop and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s