Over Orange Monday

Ontstaan             Martin Handtekening Notaris
Het Orange Monday-concept is oorspronkelijk ontstaan als tegenhanger van “Blue Monday” (meest depressieve dag van het jaar). De stichting Orange Monday Foundation werd in september 2012 opgericht door Martin Jan Melinga.

Doel
De stichting Orange Monday Foundation stelt zich ten doel: De behartiging van de belangen van mensen met een (manische) depressie en andere psychische kwetsbaarheden. Zowel wat betreft gezondheid en herstel als wat betreft hun maatschappelijke situatie.

Waarom?  
Jaarlijks worden er ruim 800.000 mensen behandeld aan
een A - blog ik zag het niet aankomen - 1871 zeldodingen in NL 2015 + tekst
depressie (wachtlijst 200.000 mensen). Wereldwijd is dat aantal 121 miljoen. Veelal zien we dat mensen met een (onzichtbare) psychische kwetsbaarheid gemeen hebben, dat zij bijna allemaal te maken hebben of krijgen met depressie.

Acceptatie psychische klachten
Mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben, naast de problemen veroorzaakt door hun geestelijke gesteldheid, te maken met een hardnekkig stigma. Dit stigma beïnvloed hun leven op het gebied van o.a. relaties en werk. Voor de stichting Orange Monday Foundation reden om hier, samen met andere organisaties, iets aan te doen in Nederland. Check www.orangemonday.nl 

Missie
Vanuit deze doelstelling zijn de volgende missies geformuleerd:

  1. De volledige sociaal-maatschappelijke acceptatie van mensen met psychische klachten.
  2. Het creëren van een sociaal vangnet voor mensen met psychische klachten.
  3. Het verkorten van de behandelingsperiode voor mensen met psychische klachten en het daardoor draaglijk(er) maken van de psychische kwetsbaarheid.

Vitaliteit Groep LOGO-Vitaliteit-Expert-V7-met-tekst
Een groot deel van de missie (en de doelstelling) wordt gerealiseerd door preventie, voorlichting en bemiddeling. Daarnaast is op initiatief van Orange Monday de Vitaliteitfactor ontwikkeld en is in 2016 de Vitaliteit Groep  opgericht. Deze serviceorganisatie verzorgt o.a. de opleiding tot Vitaliteit Expert, begeleidt en adviseert zzp´ers en faciliteert samenwerking. Klik op de links voor meer informatie.

Met de opleiding tot Vitaliteit Expert loopt Orange Monday (via de Vitaliteit Groep) voorop in de nieuwe GGZ, een integrale aanpak naar integrale Gezondheidszorg. Een snellere en betere behandeling gecombineerd met besparing op de kosten.

Campagne “Check Je Vitaliteit” Check Je Vitaliteit BUTTON 002 DEF + oranje lijn
Op de 1e dag van de zomer, 21 juni 2016, is de 3-jarige landelijke campagne ‘CHECK JE VITALITEIT’ gelanceerd. De campagne beoogt een algemeen bewustzijn te creëren (“awareness”), betreffende de gezondheid (vitaliteit), die verder gaat dan alleen psychisch of fysiek. Meer informatie vindt u op de campagne-website.

Time To Change NL – Het Roer Moet OM
De naam Time To Change NL is (tijdelijk) omgedoopt in de naam “Het Roer Moet OM”, onder deze naam loopt de petitie met als doel verandering in de Gezondheidszorg door een compleet nieuw systeem te introduceren in samenwerking met het nog op te richten Zorgfonds.

Wij hebben uw steun nodig!
Stichting Orange Monday is een non-profitorganisatie en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Om haar doelen te bereiken en haar activiteiten te kunnen blijven doen,  vragen wij u een eenmalige schenking te doen. De schenking hoeft niet groot te zijn, een eenmalige schenking van € 5,- is van harte welkom!
Dit kan eenvoudig door op onderstaande afbeelding te klikken.

20160724 oranje hart-donatie- met rand

Vrijwilligers – Orange Monday Ambassadeurs
Iedereen heeft, of kent wel iemand in zijn omgeving die te maken heeft met psychische kwetsbaarheden. Wilt u ook dat OrangeMonday in Nederland een succes wordt?

Onze organisatie heeft op dit moment behoefte aan bestuursleden en mensen die (met hun lokale netwerk) de OM Meet UP’s samen met ons willen organiseren in Nederland.

Meld u aan als vrijwilliger voor de stichting. Graag zien wij uw mail tegemoet; info@orangemonday.nl.

U kunt natuurlijk ook bellen;  Martin: 06 – 42 93 13 46, Hester: 06-50 84 65 46.

Website: www.orangemonday.nl

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s