De slopende werking van stress

Volgende keer hier jouw blog? Mail naar: info@orangemonday.nl


Onderstaand het eerste blog van onze gast-blogger Ronald Nico:

Dat stress niet goed is weet iedereen. Dat stress je van binnenuit fysiek en mentaal volledig sloopt, weten alleen mensen die een burn-out hebben gehad.

Iets kleins
Het begint met iets kleins. Je hebt elke dag hoofdpijn en voelt tintelingen in je armen en benen. Het kan van alles zijn. Langzamerhand krijg je wat meer klachten. Ze zijn niet te duiden. Je probeert het te relateren aan een eventuele fysieke oorzaak. ‘Zou ik teveel sporten?[1] Misschien moet ik mijn houding wat aanpassen of gezonder gaan eten’. De klachten worden steeds erger en je besluit naar de huisarts te gaan. De huisarts kan niets vinden en stuurt je weer naar huis met de boodschap om nog even af te wachten.

De slopende werking van stress-hoofdpijn-orange monday

Heb ik een ernstige ziekte?
Na een paar maanden sta je weer bij de huisarts. Deze keer stuurt hij je door naar een specialist in het ziekenhuis. Diverse tests worden uitgevoerd en er mankeert fysiek helemaal niets aan je. Onzeker keer je weer naar huis. In je achterhoofd zit de mogelijkheid van een ernstige ziekte die de doktoren misschien over het hoofd hebben gezien. Inmiddels heb je er meer klachten bij gekregen. Je hebt hartkloppingen, slaapt slecht en staat vaak op met een misselijk gevoel.

Vakantie
Een tijdje later heb je vakantie. Lekker even twee weekjes de zon in. De dag van aankomst voel je de zon op je gezicht. Wel vervelend dat je je een beetje grieperig voelt. Na één of twee dagen rustig aan doen, kan je gelukkig verder wel van je vakantie genieten. Bij terugkomst merk je op dat bijna alle klachten die je had weg zijn. Sterker nog; je kan de hele wereld weer aan!

De slopende werking van stress-de wereld weer aan-orange monday

Helaas is dit gevoel van korte duur, na een paar dagen werken, keren alle klachten weer terug.[2] De maanden die daarop volgen worden de klachten steeds erger. Je begint je serieuze zorgen te maken. De huisarts stuurt je nog een keer door naar het ziekenhuis en wederom vinden de specialisten geen oorzaak.

Altijd druk
Op je werk gaat alles zijn gangetje. Altijd druk, maar ja dat hoort erbij, toch? Ineens voel je je duizelig. Je kan niet meer helder nadenken. ‘Wat was ik ook alweer aan het doen?’ Je voelt dat je emotioneel wordt. Je raakt in paniek. ‘Wat is er met me aan de hand?. Het zal wel vermoeidheid zijn.’ Een collega brengt je naar huis met het advies een paar dagen uit te rusten.

De slopende werking van stress-altijd druk-orange monday

Lange, zware weg
Thuis komen de muren op je af. Je kan geen televisie meer verdragen. Je durft het huis niet meer uit. Je kunt amper nog op je benen staan. Wat is er toch aan de hand? Toch maar weer naar de huisarts. De huisarts heeft dit keer een duidelijk diagnose. Je hebt een burn-out. Je zult met jezelf aan de slag moeten. De weg kan lang en zwaar zijn, maar je weet dat het leidt naar genezing.[3]

1 http://stressplein.eu/stress-beheersen-door-te-sporten/
2 http://stressplein.eu/stress-symptomen/
http://stressplein.eu/van-stress-naar-burnout/                        

 

Ronald Nico logo stressplein.euVierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst


Ronald Nico
http://stressplein.eu  
                                      

Ambassadeur Orange Monday
http://www.orangemonday.nl 

Orange Monday steunen? Klik op de button   Button Code Oranje - rond

This entry was posted in ambassadeur, blog, burn-out, Depressie, Ervaringsdeskundige, Ervaringsverhaal, Gastblogs, Geef een gift!, OM Centers, Orange Monday Foundation, Psychische klachten, Ronald Nico, stress, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s