Noodklok luidt voor GGz – Orange Monday roept Code Oranje uit!

Vorige week vrijdag (13/6) introduceerde de Orange Monday Foundation actie “Code Oranje” op de sociale media. Ook GGz Plus Nederland heeft een bericht gewijd aan deze ludieke actie.

Vandaag (19/6) werd bekend dat de supermarkten nu al meer dan 21 miljoen meer omzet hebben door het WK. Onze #CodeOranje actie lijkt averechts te werken 🙂 Steun toch stichting Orange Monday die belangeloos actief is voor mensen met psychische klachten. Dank!

Blog Noodklok – 18 juni 2014 – Als je als objectieve lezer de nieuwsberichten leest, kan er maar één conclusie zijn; het is echt code oranje (stormachtig weer) voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz). Het ludieke karakter van de actie is dat het nu wordt gecombineerd met een, tot nu toe, succesvol WK voor Oranje. Evengoed is de actie heel serieus.

Blog Noodklok - Code Oranje voor GGz - Steun Orange Monday

Wat is er allemaal gebeurd?
Geen vrije artsenkeuze meer in 2016, de transitie van de jeugdwet en de Wmo (met veel vertraging en dito gevolgen), ZZP’ers die hun werk verliezen door het niet krijgen van een VAR-verklaring, bestuursleden van de NZa die moeten aftreden (en toch aanblijven), een nieuwe zorgverzekering die er niet beter op wordt, zomaar een greep uit wat er dit jaar al allemaal is gebeurd in de GGz. Zwaar weer, ofwel; code oranje.

Maar het is nog niet rood!
Orange Monday Foundation zet zich belangeloos in voor een beter klimaat voor mensen met psychische klachten, zowel maatschappelijk als qua behandeling. “Het kan anders, het kan beter! Omdat het nodig is …” de slogan van Orange Monday.

Hoezo noodklok?
Niet alleen de noodklok vanwege wat er al gebeurd is, maar ook wat er nog te gebeuren staat. En vooral, hoe gaan wij er mee om? Het lijkt er op dat de cliënt van zowel de GGz als de Jeugd GGz de dupe dreigen te worden van alle maatregelen die doorgevoerd gaan worden.

Volwassenen GGz
Als ik lees wat ons te wachten staat dan zie ik vooral een asocialere zorg in plaats van sociale. De zorgplicht van de overheid wordt met rasse schreden teruggedrongen.  De cliënt moet steeds meer zijn eigen broek ophouden. De zorgverzekering gaat ook anders worden (hoe weet nog niemand, behalve mevrouw Schippers) en GGz lijkt ten onder te gaan aan steeds meer regels en protocollen. Hoe zie je door de bomen het bos nog is de vraag. Daarvoor is Orange Monday. Regelmatig roepen mensen de hulp van Orange Monday in, omdat ze het niet eens zijn met de werkwijze van een instelling of organisatie.

Blog Noodklok - Code Oranje - Steun Orange Monday

Kinder- en jeugd GGz
Het is op dit moment nog volstrekt onduidelijke wat er vanaf 1 januari 2015 gaat gebeuren met de Jeugd GGz (dat uit het verzekeringspakket gaat). De gemeente gaat bepalen wat er gebeurt en hoe de invulling is. Ruim 40% van de gemeenten is er nog niet klaar voor en van de 60% die denkt dat ze er klaar voor is, moet nog blijken of dat zo is. Nu al vallen veel kinderen buiten de boot qua begeleiding, tel daar ook nog de nieuwe wet passend onderwijs (gaat deze zomer in) bij op en de resultaten zijn zichtbaar, kinderen worden afgewezen op scholen vanwege hun psychische klachten. Orange Monday (Kids) is er ook voor deze groep!

(Op 19 juni 2014 Ronde Tafel gesprek in de Tweede kamer – Onze steun hebben de mensen die daar hun verhaal gaan houden over de misstanden in het onderwijs voor mensen met psychische klachten – ook wel ‘thuiszitters’ genoemd, een groeiend aantal)

Daarom een nieuw initiatief in GGz
In deze zware tijden voor de GGz komt Orange Monday met een mooi initiatief:

OMC - Omdat het nodig isEen GGz Plus-instelling die louter en alleen door zelfstandige zorgprofessionals wordt gedragen. Een privaat initiatief voor een betere zorg. De combinatie van behandeling van geestelijke en lichamelijke klachten in één OM Center. Onderstaand een afbeelding van een OM Centersgebouw voor de toekomst, licht, transparant en met een oranje glans!

Blog Noodklok  - OM Centers gebouw van de toekomst - Steun Orange Monday                                       klik op afbeelding voor website OM Centers

De opzet spreekt veel mensen aan en wordt in de markt gezet door middel van een partnership dat “facilitating franchise” wordt genoemd. Iedere behandelaar die deelneemt in het centrum kan via een cafetariamenu meedoen onder één merknaam: OM Centers. Uitgaan van de vitaliteit van de cliënt, zo veel mogelijk eigen regie, geen wachttijden en een snelle resultaatgerichte behandeling. Ook voor de leden van GGz Plus Nederland een mooie formule.

Code Oranje – geef een eenmalige gift
Orange Monday Foundation is een private stichting zonder subsidie uit de branche of vanuit de overheid. Zij is dus afhankelijk van giften, donaties en sponsors. Door de inzet van vrijwilligers kan Orange Monday  op verschillende vlakken bijstand verlenen aan mensen met psychische klachten. Met uw gift kan Orange Monday nog meer mensen met raad en daad bijstaan.

Blog Verkeerde Diagnose - eenmalige gift - Orange Monday                                                   klik op de button voor uw gift

De gedachte achter Code Oranje
Het idee is dat ‘iedereen’ iets laat staan tijdens de wedstrijden van Oranje. Tijdens wedstrijden van Oranje wordt behoorlijk gegeten en gedronken. Als we dat voor één keer ietsjes minder doen, kan dat uitgespaarde bedrag, als gift, over worden gemaakt naar de rekening van Stichting Orange Monday.

Blog Noodklok - Steun Orange Monday Code Oranje No worries mateGeen zorgen bij het Nederlands Elftal, tenminste zo lijkt het … (Via Marketing Tribune)
 

Vandaag speelt het Nederlands Elftal tegen Australië
Wat kunt u dan doen? Meedoen aan de actie “Code Oranje” tijdens dit WK! De Orange Monday Foundation kan giften en donateurs goed gebruiken. Ook na het WK is je gift/donatie natuurlijk van harte welkom.

Button Code Oranje - rond

Iedereen kan te maken krijgen met psychische klachten, dus u ook! Klik daarom op bovenstaande button.

Klik hier voor meer informatie over de actieCode Oranje”, of hier voor informatie over OM Centers.

Positieve groet, 

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst Martin Handtekening NotarisMartin Jan Melinga,

Oprichter/voorzitter Orange Monday Foundation

www.orangemonday.nl 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s