Oranje is van ons allemaal, toch? Actie Code Oranje!

Update 19 juni 2014
Vandaag werd bekend dat de supermarkten nu al meer dan 21 miljoen meer omzet hebben door het WK. Onze #CodeOranje-actie lijkt averechts te werken 🙂 Wij riepen juist op om iets minder te besteden en stichting Orange Monday te steunen met een eenmalige gift. Orange Monday zet zich belangeloos in voor mensen met psychische klachten.

Wij hebben Jumbo Supermarkten en Albert Heijn hier uiteraard van op de hoogte gesteld en ook om een eenmalige bijdrage gevraagd.

PS: Cool! Eerste positieve reactie op het blog “Code Oranje voor GGz  – Jumbo en Albert Heijn” van Jumbo – een mooi initiatief. Nu afwachten op officiële reactie mail.

  Blog Code Oranje - logo Jumbo - Steun Orange Monday                                                   Blog Code Oranje - Logo AH - Steun Orange Monday

Blog donderdag 12 juni 2014
Wat heb ik (Martin Jan Melinga – voorzitter Stichting Orange Monday)  met voetbal? Het oranjegevoel! Het begon in 1974, mijn eerste WK (finale Duitsland – Nederland) en werd vervolgd in 1978 (finale Argentinië – Nederland) er gebeurde iets. Het oranjegevoel kwam los Nederland. Helaas verloren we toen van de Duitsers en Argentijnen, maar in 1988 werd ALLES weggepoetst. Nederland werd Europees Kampioen en versloeg in de halve finale aartsrivaal Duitsland met dezelfde cijfers 2-1 (1974), gerechtigheid. Het Oranjefeest in Zeist (waar ik toen woonde) was ongekend!

Blog Code Oranje - EK 1988 team foto - Orange MondayHet winnende elftal in 1988
 

Pieken en dalen heeft het Nederlands elftal de afgelopen 40 jaar gekend, soms werd er zelfs niet eens gekwalificeerd. In 2012 een dieptepunt – uitschakeling tijdens het EK na de groepswedstrijden!

Juist in 2012 werd stichting Orange Monday opgericht 
Pieken en dalen, ik heb ze ook persoonlijk meegemaakt. In 1997 en in 2012 werd de diagnose bipolaire stoornis vastgesteld. Aangezien ik vond (en nog steeds vind) dat de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) anders kan, heb ik toen de Orange Monday Foundation opgericht. Niet met het Nederlands Elftal in het achterhoofd, maar wel met de favoriete kleur ORANJE! Oranje staat voor mij voor positief denken en leven!

Wat hebben het WK Voetbal en Orange Monday met elkaar te maken? 
Orange Monday Foundation is een private stichting zonder subsidie uit de branche of vanuit de overheid. Wij moeten zelf onze financiële broek ophouden. Dat gaat redelijk (veel vrijwilligerswerk en kleine sponsors), maar kan veel beter. En als het veel beter gaat, dan kunnen wij nog meer betekenen voor mensen met psychische klachten en hen nog betere (praktische) bijstand verlenen.

Blog Code Oranje - Orange Monday - Code Oranje TelegraafCartoon in de Telegraaf van 11-06-2014
 

Wat is het idee? Code Oranje voor Orange Monday 
Het idee is  dat ‘iedereen’ iets laat staan tijdens de wedstrijden van Oranje. Wat bedoel ik daarmee?  Tijdens wedstrijden van Oranje wordt behoorlijk gegeten en gedronken. Als we dat voor één keer ietsjes minder doen, dan vragen wij u het bedrag, dat u anders zou hebben besteed aan al dat lekkers, over te maken naar de rekening van Stichting Orange Monday als gift. Is dat een goed idee?!

Button iDeal Orange MondayVia de ‘gift’ pagina van Orange Monday kunt u met iDeal doneren, ook handig!
 

Als iedereen dat zou doen … 
… dan kunnen we vast weer een heel jaar vooruit, misschien wel twee (tot het EK 2016). Dat zou mooi zijn toch? Waarom? Iedereen heeft vroeg of laat wel eens te maken met psychische klachten of ziet door de GGz-bomen het bos niet meer. Wij krijgen wekelijks te maken met mensen met psychische klachten of mensen die niet wijs worden uit de wirwar binnen de GGz! Stichting Orange Monday adviseert cliënten en staat ze bij. Altijd vanuit een positieve gedachte! Oranje …

En valt er iets te winnen? JA! U helpt indirect mensen die nog heel veel te winnen hebben, overwinnen van hun psychische klachten, een prachtig doel!

Om bij het voetbal te blijven, bij VI Oranje zitten twee ervaringsdeskundigen aan tafel. Wij hebben VI Oranje benaderd, want wat zou er mooier zijn om komende 4 weken ‘aan tafel’ te komen bij Rene van der Gijp en/of Wim Kieft? Ze hebben ook allebei een boek geschreven, waarin duidelijk wordt weergegeven wat hen is ‘overkomen’. Behalve veel verstand van voetbal en humor, weten ze ook nog eens wat er met je kan gebeuren als je te maken krijgt met psychische klachten.

Blog Code Oranje - Publiek WK 2014 - Steun Orange Monday

Wat zou u kunnen laten staan voor Code Oranje? 
Even wat voorbeelden van bedragen die u kunt overmaken (via iDeal) naar Orange Monday, we hebben de prijzen wat afgerond:

Oranje is van ons allemaal-opsomming2

U kunt het lijstje vast wel verder invullen, denk ik. Ik weet natuurlijk niet wat u ‘verbruikt’ tijdens een wedstrijd van Oranje.Blog Code Oranje - voedsel pakket - Steun Orange MondayU mag uiteraard ook zelf bepalen wat u overmaakt, liefst wel ronde bedragen. De actie geldt natuurlijk ook voor bedrijven (sponsor) die een voetbalfeestje geven.

        Blog Code oranje - borrelnootjes - steun Orange Monday                                                               Blog Code Oranje - vier de oranje koorts - steun Orange Monday

We beginnen met de actie op vrijdag 13 juni om 10 uur (eerder overmaken mag ook) en de actie duurt tot en met de finale van het WK in Brazilië op 13 juli 2014. Wij zijn positief ingesteld en gaan voor de titel 🙂 en een succesvolle actie Code Oranje voor Orange Monday! Actief op Twitter? Gebruik dan de hashtag #CodeOranje 🙂

Besteding van de opbrengst: OM Centers – Code Oranje! 
Een deel van de opbrengst zal, behalve aan de Orange Monday Foundation, besteed worden aan haar nieuwe initiatief : Orange Monday Centers  – een GGz Plus-instelling nieuwe stijl – dat dit najaar open gaat in de provincie Utrecht – zie ook de site van OM Centers!

OM Centers - OMC - Omdat het nodig is!

Klik op logo

Orange Monday Centers werken aan het voorkomen van stigma, wat vaak begint in de GGz-instellingen, zoals o.a. psychiater Jim van Os aangeeft. Wij laten zien dat het ook anders kan. Openheid, goed taalgebruik en een positieve instelling zijn de ingrediënten van ons succes. Acceptatie van psychische klachten is ons doel.

Button Code Oranje - rondKlik op afbeelding

Ik vraag het zelden, maar deel dit blog met iedereen die je kent en doe mee aan de actie     “Code Oranje” van Orange Monday … OMdat het nodig is!

Positieve groet, Martin

PS: Wij vergeten de hockey fans natuurlijk niet. Zowel de dames (zaterdag om 15 uur) als nu ook de heren (zondag 15 uur) in finale WK Hockey 2014. Dat beloofd een mooie Code Oranje Weekend! 🙂

Advertisements
This entry was posted in Code Oranje, Geef een gift!, Martin Jan Melinga, Orange Monday Foundation, Psychische klachten and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s