Let op je woorden …

Afgelopen weken is het Orange Monday Team druk bezig geweest alle teksten te formuleren voor de nieuwe website. Afgelopen donderdag (14/11) ging de site succesvol online. Ondanks dat het lastig is om ‘gevoel’ onder woorden te brengen, was dat wel ons doel! Gezien de vele positieve reacties die wij krijgen zijn wij in onze doelstelling geslaagd. Een frisse wind waait door de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz).
Echter, soms vragen zaken om toelichting, nu via dit blog. Input en feedback zien wij sowieso graag. Een website is niet statisch maar continue in beweging. We actualiseren de site dan ook regelmatig. Waarom?

  Blog Stigma Werken aan Persoonlijk Taal-Dna

Omdat ik mij erger aan het taalgebruik binnen GGz
Ik zal weer niet de populariteitsprijs winnen, maar van enkele woorden krijg ik elke keer weer pijn in mijn buik (en dat is nog zachtjes uitgedrukt). Zoals u wellicht weet, ben ik ervaringsdeskundig coach – bipolaire stoornis – bij Orange Monday en één van de eerste partners van OM Centers. Dagelijks heb ik te maken met mensen die geen goede geestelijke gezondheid hebben. Door allerlei redenen is het leven van die mensen (tijdelijk) ontregeld of zelfs ontspoord. Mensen hebben hulp nodig om weer in het ‘spoor’ te komen. Verkeerd taalgebruik is binnen een behandeling niet handig en dat is een understatement. Verkeerd taal gebruik kan de klachten verergeren. Voorbeelden te over …
Doe gewoon over .... Acceptatie - klachten
Zoals psychische aandoeningen of stoornissen
Cliënten hebben psychische (en/of fysieke) klachten of verschijnselen als ze bij mij komen. Het gebruik van ‘aandoeningen’ of ‘stoornissen’ hebben wij geschrapt uit ons woordenboek. Waarom? Omdat het voor cliënten alleen maar zwaarder wordt gemaakt en NOG moeilijker is uit te leggen aan de omgeving. Als mensen in hun omgeving geïnteresseerd zijn in het wel en wee van cliënt kan de cliënt zelf altijd nog verder in gaan op details.

Vergelijkend voorbeeld: Als iemand hartklachten heeft wordt ook niet altijd direct in gegaan op de specifieke diagnose als hartfalen, dichtgeslibde aderen enz.

Wij stellen dat het gebruik van psychische “aandoeningen” of “stoornissen” extra stigmatiserend werkt en het herstel van de cliënt niet ten goede komt. De benaming maakt het erger en veel mensen hebben ‘vreemde’ beelden bij het woord aandoening of stoornis (gestoord).
Tegen stigma of voor Acceptatie - Orange Monday

STIGMA
Ik schrijf het nu expres met hoofdletters. Stigma is allereerst geen mooi woord en dekt een afschuwelijke lading. Etikettering binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) zorgt ook al voor stigma, cliënten en patiënten krijgen een specifiek etiket opgeplakt. Waarom? Ik weet het niet, wellicht vinden behandelaars (of verzekeraars) het prettig, zorgt het voor overzicht. Etiketten zijn niet nodig en extra belastend voor de cliënt, zeker als ze ook nog wijzigen …

De vraag is: “Jij hebt psychische klachten?
Antwoord: “We gaan aan een (zo goed mogelijke) oplossing werken.”

Dat is waar een cliënt binnen GGz behoefte aan heeft. Of hij of zij nu borderline heeft, een bipolaire stoornis of ADHD. Het maakt niet uit, de cliënt wil van de klachten af. Hij of zij wil weer een positieve levenshouding en een voor hem of haar maximale gezonde levensstijl en zo goed mogelijke leefomstandigheden.
Pyschische klachten ipv Stoornis Orange Monday - klein

TEGEN STIGMA – NO WAY!!
Ook het woordje stigma gaat dus bij Orange Monday in de ban. Strijden tegen stigma is de kreet die veel organisaties gebruiken. Kijk eerst eens naar het eerste woord ‘strijden’. Wat heeft het mensen opgeleverd om te strijden? Strijden zorgt voor weerstand en dat kan juist niet de bedoeling zijn. Ik ben dan ook TEGEN strijd. Uiteraard moet stigmatiserend gedrag uit de wereld, wij houden ons graag aan één van de missies van de stichting Orange Monday:

Orange Monday streeft naar de volledige sociaal-maatschappelijke Acceptatie van
mensen met psychische klachten.”

We roepen iedereen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) op de eerder genoemde 3 woorden ook uit hun vocabulaire te verwijderen:

 Psychische Aandoening/Stoornissen Klachten

Voor Tegen Stigma Acceptatie

NB: Behalve tijdens specifiek behandeltechnische momenten of specifieke termen zoals Bipolaire Stoornis.

Hoe bereik je Acceptatie binnen GGz?
Uiteraard hebben wij er met de presentatie van onze nieuwe site over nagedacht. Wij denken dat de beste methode bestaat uit 2 woorden: Openheid + Begrip  = Acceptatie. Lees meer op Orange Monday wat we hiermee bedoelen, maar je krijgt dit plaatje:

eenpluseenisdrie

Openheid (dus ook veel voorlichting) naar je omgeving (in de meest brede zin van het woord) leidt tot begrip. Als mensen begrip voor je hebben, accepteren ze ook hoe je bent, met of zonder psychische klachten … 1 + 1 wordt dan dus 3!

Te simpel voor woorden
Ik weet dat het simpel klinkt, het is ook simpel. Als stigma uitgeroeid moet worden, moet je ook bij de bron beginnen: de behandelaar. De behandelaar heeft gedurende het herstel van de cliënt de meeste invloed op de cliënt. Ik zou bijna gaan voor een ‘Orange Monday – GGz Praatbewijs’. Een behandelaar moet AL zijn woorden op een schaaltje afwegen, want de cliënt is kwetsbaar en gevoelig voor de verkeerde woorden. Mijn advies van vandaag: let op je woorden. Dat geldt ook voor de omgeving natuurlijk.

Morressey - heavy_words_are_so_lightly_thrown - Orange Monday

OM Centers
In het voorjaar van 2014 gaat OM Centers open. U kunt daar veel over lezen op onze website. Het 1e OM Centers gaat open in de provincie Utrecht, centraal in Nederland.

Wij zijn op zoek naar mensen die ook op hun woorden letten. Psychiaters, psychologen, coaches, voedingsdeskundigen, bewegingsexperts, juristen en financiële adviseurs. Orange Monday gaat voor GGz nieuwe stijl. Waarom? Omdat het nodig is. Lees rustig de site door. Heeft u vragen? U weet mij te vinden.

Warme groet, Martin

It’s Time To Change!
Hoe doet u mee? Om te beginnen door @TimeToChangeNL te volgen op Twitter of onze nieuwe groep op Facebook. Praat mee, ga de discussie aan … want het het roer gaat #OM

Vierkant-Logo-Orange-Monday-met-tekst

Advertisements
This entry was posted in DSM Diagnose, Gastblogs, Martin Jan Melinga, Orange Monday Foundation, Psychische klachten, Time To Change NL. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s